Quatre projectes competeixen per intervenir artísticament el braç del Trabucador en la segona edició del XYZ

El jurat de la segona convocatòria d’art públic i instal·lacions en espais singulars XYZ, impulsada per Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, ha seleccionat les quatre propostes que competiran per intervenir artísticament el braç del Trabucador el proper 4 de juliol. D’entre tots els projectes presentats, un jurat integrat per Ignasi Aballí (artista), José Carlos Suárez (crític d’art i professor de la Universitat Rovira i Virgili) i Francesc Vidal (director del Parc Natural del Delta de l’Ebre), va escollir ahir els quatre projectes que va considerar més interessants i factibles, ja que es tracta d’intervenir en un dels espais més peculiars i fràgils del Delta de l’Ebre: la platja del Trabucador, un braç de sorra de set quilòmetres de longitud que uneix la península de la punta de la Banya amb el Delta i que exerceix de barrera protectora de la Badia dels Alfacs. La intervenció del XYZ delimita un tram del Trabucador de 240,83 metres de longitud i 123 d’amplada dins les coordenades 40.618369-0.73321, situat dins el terme municipal de La Ràpita.

Una estructura de miralls que juga amb el reflex de les dos mars; una instal·lació de banderes, la tela de les quals serà el propi cel del Trabucador imprès; un rètol lluminós que dóna veu a la natura; i una instal·lació de realitat augmentada són les quatre propostes seleccionades. Però el guanyador s’escollirà per votació popular: així, els dies 5, 6 i 7 de juny hi haurà una doble exposició a Lo Pati (Amposta) i a l’Església Nova (La Ràpita), amb els diferents projectes exposats per tal que els ciutadans els puguin votar.

XYZ és un projecte artístic innovador que pretén connectar l’art contemporani amb la ciutadania a través d’intervencions artístiques de gran format en espais públics, urbans i naturals de les Terres de l’Ebre. És una iniciativa de Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, dirigida per Antònia Ripoll i Eva Cajigos, que compta en aquesta segona edició amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Entre els objectius cal destacar el de generar un espai de comunicació i experimentació entre l’art contemporani i la ciutadania, posar en relleu l’important patrimoni cultural i natural de les Terres de l’Ebre i fomentar la relació de l’art contemporani amb la sostenibilitat dels espais naturals. La dotació per al projecte seleccionat és de 4.000 euros i l’artista guanyador haurà de desmuntar la instal·lació en cas que no sigui biodegradable.

PROJECTES SEL·LECCIONATS

Emmirallar. De Jordi Luengo Massoni (Tarragona, 1966) i Teresa Martín Ezama (Madrid, 1971). La proposta busca capturar el reflex de les dos mars (la mar oberta i la mar de la badia dels Alfacs) com si dialoguessin. I que sigui el mateix paisatge qui es reconfiguri i autoretrati a través dels seus propis reflexos. La idea no es reproduir una imatge estàtica sinó en evolució mostrant com el paisatge es modifica imperceptiblement. Per fer-ho proposen construir un marc ple d’espills mòbils instal·lat al mig d’ambdues ribes, el que donarà una visió fragmentada de la pròpia realitat i variable en funció de la llum o el vent. La natura creant un discurs propi i una realitat nova i il·lusòria. El marc tindrà una mida de 4,5 X 2,5 metres i es col·locaran 112 espills de 48X25 centímetres, enganxats amb una ròtula que els permetrà girar 360º.

Flags. De Miquel Garcia (Barcelona, 1975). L’artista vincula dos conceptes aparentment paradoxals: el de conèixer un lloc sense necessitat d’anar-hi a través de la seua representació a Internet, i el del simbolisme que conté l’objecte de la bandera com a representació d’un estat o una nació. La seua proposta passa per crear 41 banderes de tela impresa amb 41 cels diferents extrets de les fotografies que del Trabucador circulen per Internet. Aquestes banderes de 180X120 centímetres es col·locaran amb màstils de 6,5 metres d’alçada a un tram de la Platja del Trabucador a una distància entre elles de 4.13 metres, la xifra és la suma de les coordenades proposades per l’XYZ. La idea de l’autor és ressaltar el gest i la importància territorial que adquireix el símbol de la bandera a través de la seva pròpia absència.

Cuida’m. De Beatriz Minguez (Barcelona, 1982) L’artista proposa instal·lar un rètol amb la frase “Cuida’m Sóc fràgil i tenaç”. La seua idea és donar veu a la pròpia natura i fer reflexionar als turistes i visitants sobre la seua relació amb l’entorn. Seria un rètol lluminós però subtil, economitzant material i energia. Tindria 4 metres d’amplada i 3 d’alçada, amb lletres de 32 centímetres. Seria visible de dia i de nit.

123 metres d’amplada. D’Iñaki Alvárez (Vic, 1975) i Carme Torrent (Mataró 1971). Proposen la instal·lació d’una escultura invisible, immaterial que es fa visible i explícita a través d´un dispositiu de “realitat augmentada”. Així a partir d’unes coordenades del GPS amb un telèfon intel·ligent o una tablet es podran fer visibles dades o informació que a simple vista són invisibles. L’activació només és possible si es visita o passeja per la platja del Trabucador. Aquesta possible escultura invisible consta de dos murs, les característiques dels quals (alçada, transparència o distància) poden variar en funció de les condicions externes del paisatge.

Anuncis