XYZ

XYZ convocatòria d’instal·lacions a emplaçaments singulars a les Terres de l’Ebre neix de la voluntat de generar un espai de comunicació i experimentació entre l’art contemporani i la ciutadania. Mitjançant intervencions a l’espai públic amb obres de gran format també es persegueix l’objectiu posar en valor el patrimoni natural i cultural del territori.

Les diferents formes que pot prendre aquesta convocatòria dependran sempre de l’espai a intervenir i de les seves característiques.

La primera edició, del 2012, va estar centrada en un monument arquitectònic situat en un espai urbà, el Pont Penjant símbol d’Amposta, per la Segona Edició es plantejà un canvi substancial, la proposta en vers a espais naturals del Delta de l’Ebre, així també a la forma de la convocatòria, per un espai canviant i efímer, intervencions canviants i efímeres, tenint en compte les possibilitats meteorològiques i la sostenibilitat de l’espai natural.

L’espai escollit com a emplaçament per XYZ 2015 va ser la Platja del Trabucador, tant per la seva importància simbòlica (la fina línia que separa dues mars, el joc dins/fora, camí natural, o frontera, de transició, de caràcter fútil i extremadament sensible als canvis -de caràcter natural o humà-) com per ser espai comú de transmissió de coneixements entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita.

En la edició 2017, es va intervenir espai de patrimoni històric: la Torre de la Carrova, torre-fortalesa construïda el S. XIII que formava part de l’antiga línia de defensa del riu Ebre i que, juntament amb la Torre de Campredó, situada a l’altra riba del riu, exercien un control directe i estratègic sobre la vall. XYZ va escollit aquest emplaçament per la seva importància històrica, però sobretot simbòlica: torres vigilants de l’Ebre que s’entenen i s’observen també entre elles, que salven distàncies i obstacles per a transmetre coneixement i memòries i que comuniquen comarques de forma intangible; salvant separacions que alhora són nexe.

La nova edició 2019 proposa intervenir els Ullals de Baltasar. Es tracta d’un espai que forma part del Parc Natural del Delta de l’Ebre, situat al terme municipal d’Amposta, al costat de l’antic canal de navegació Carles III. Una mena d’oasi, configurat per diverses surgències d’aigua dolça envoltades d’eucaliptus. Remarca el simbolisme del seu topònim: Ullals, fonts com ulls. Els ulls miren i veuen, com si la terra fos un ésser viu, una deessa que observa i vigila. Com són aigües que sorgeixen de la terra, també connecten la memòria amb allò atàvic, ancestral que ens relaciona amb els orígens, la qual cosa permet interpretar l’espai com un nexe entre natura, pensament i consciència.

Un jurat professional escollirà els participants finalistes i les obres, tanmateix hi haurà implicació del públic per mig de votació popular. La lògica de XYZ s’acciona a partir d’una convocatòria per a artistes que treballin aquests formats amb la dotació de 4000 € per a la producció del projecte guanyador. La convocatòria és a nivell estatal i resta oberta fins el 21 d’abril.

[ Objectius]

– generar un espai de comunicació i experimentació entre l’art contemporani i la ciutadania
– promoure la intervenció a l’espai com a llenguatge artístic contemporani
– revaloritzar el patrimoni cultural i natural de les Terres de l’Ebre
– re-relacionar a les persones amb l’entorn, trobar noves sinèrgies.
– fomentar la relació de l’art contemporani amb la sostenibilitat dels espais naturals.

[ Localització]

La localització dels Ullals de Baltasar respon a les coordenades latitud: 40.671264981430 | longitud: 0.593129933960 de la carretera TV-3408 – terme municipal d’Amposta.

Cal tenir en compte els diferents organismes que participen de la cura i manteniment del citat emplaçament ja que a part de l’Ajuntament d’Amposta haurem de tenir en compte també el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

[ Sinèrgies]

Important conèixer les possibles sinèrgies que podem crear i aprofitar per tal d’aconseguir una major promoció de la convocatòria i les instal·lacions que es generin. En aquest sentit i tenint en compte els mesos escollits algunes de les actuacions i activitats previstes al territori, tant culturals com lúdico-esportives a tenir en compte són:

. Cursos i convocatòries Escola XtremKite
. Cursos i convocatòries Escola Xtremspots
. Jornades Musicals a l’Ermita d’Ulldecona
. Bouesia
. La Festa del Renaixement a Tortosa
. Deltebre Dansa
. Festes Majors Sant Carles de la Ràpita
. Festes Majors de Sant Jaume d’Enveja
. Festes Majors d’Amposta
. Eufònic
. Festes del Barri (SC)
. Festes Majors de Deltebre

Anuncis