XYZ

XYZ convocatòria d’instal·lacions a emplaçaments singulars a les Terres de l’Ebre neix de la voluntat de generar un espai de comunicació i experimentació entre l’art contemporani i la ciutadania. Mitjançant intervencions a l’espai públic amb obres de gran format també es persegueix l’objectiu posar en valor el patrimoni natural i cultural del territori.

Les diferents formes que pot prendre aquesta convocatòria dependran sempre de l’espai a intervenir i de les seves característiques.

La primera edició, del 2012, va estar centrada en un monument arquitectònic situat en un espai urbà, el Pont Penjant símbol d’Amposta, per aquesta Segona Edició es planteja un canvi substancial, la proposta és en vers a espais naturals del Delta de l’Ebre, així també a la forma de la convocatòria, per un espai canviant i efímer, intervencions canviants i efímeres, tenint en compte les possibilitats meteorològiques i la sostenibilitat de l’espai natural.

L’espai escollit com a emplaçament per XYZ 2015 va ser la PLatja del Trabucador, tant per la seva importància simbòlica (la fina línia que separa dues mars, el joc dins/fora, camí natural, o frontera, de transició, de caràcter fútil i extremadament sensible als canvis -de caràcter natural o humà-) com per ser espai comú de transmissió de coneixements entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita.

En aquesta edició 2017, es mourà en vers l’espai del patrimoni històric: la Torre de la Carrova, la torre-fortalesa construïda el S. XIII que formava part de l’antiga línia de defensa del riu Ebre i que, juntament amb la Torre de Campredó, situada a l’altra riba del riu, exercien un control directe i estratègic sobre la vall. XYZ ha escollit este emplaçament per la seua importància històrica, però sobretot per la seua importància simbòlica: torres vigilants de l’Ebre que s’entenen i s’observen també entre elles, que salven distàncies i obstacles per a transmetre coneixement i memòries i que comuniquen comarques de forma intangible, salvant separacions que alhora són nexe.

Un jurat professional escollirà els participants finalistes i les obres, tanmateix hi haurà implicació del públic per mig de votació popular del públic dels dos municipis. La lògica de XYZ s’acciona a partir d’una convocatòria per a artistes que treballin aquests formats amb la dotació de 4000 € per a la producció del projecte guanyador.

La convocatòria és a nivell estatal i restà oberta fins el 7 de maig. A banda de la intervenció de gran format, el certamen incorporarà l’exposició dels projectes seleccionats a Amposta i a Campredó. La convocatòria resta oberta a partir del 3 d’abril i la intervenció guanyadora serà a la Torres de la Carrova i, si s’escau i simultàneament, a la Torre de Campredó a partir del 15 de juliol, quan aquesta rep més visitants.

[ Objectius]

– generar un espai de comunicació i experimentació entre l’art contemporani i la ciutadania
– promoure la intervenció a l’espai com a llenguatge artístic contemporani
– revaloritzar el patrimoni cultural i natural de les Terres de l’Ebre
– re-relacionar a les persones amb l’entorn, trobar noves sinèrgies.
– fomentar la relació de l’art contemporani amb la sostenibilitat dels espais naturals.

[ Localització]

La localització de la Torres de la Carrova respon a les coordenades latitud: 40.7421 | longitud: 0.56119 de la carretera C-12 – terme municipal d’Amposta.

Cal tenir en compte els diferents organismes que participen de la cura i manteniment del citat emplaçament ja que a part de l’Ajuntament d’Amposta haurem de tenir en compte el Museu de les Terres de l’Ebre, ubicat a Amposta i l’Ajuntament de Campredó on es troba ubicada la Torre de Font de Quinto o Torre de Campredó, situada a l’altra riba del riu Ebre i que, conjuntament excercien un control directe i estratègic de la vall.

[ Sinèrgies]

Important conèixer les possibles sinèrgies que podem crear i aprofitar per tal d’aconseguir una major promoció de la convocatòria i les instal·lacions que es generin. En aquest sentit i tenint en compte els mesos escollits algunes de les actuacions i activitats previstes al territori, tant culturals com lúdic esportives a tenir en compte són:

. Cursos i convocatòries Escola XtremKite
. Cursos i convocatòries Escola Xtremspots
. Jornades Musicals a l’Ermita d’Ulldecona
. Bouesia
. La Festa del Renaixement a Tortosa
. Deltebre Dansa
. Festes Majors Sant Carles de la Ràpita
. Festes Majors de Sant Jaume d’Enveja
. Festes Majors d’Amposta
. Celebració del Centenari del Pont d’Amposta
. Eufònic
. Festes del Barri (SC)
. Festes Majors de Deltebre

Anuncis